Diş Telinin Zararları

Diş teli, dişlerdeki yamuklukları braket adı verilen metaller yardımıyla düzeltilmesi sürecidir. Diş teli ile yamuk dişler kolaylıkla tedavi edilir ve mükemmel düzgünlükte dişlere sahip olmanız sağlanır. Ancak diş teli yaptırmadan evvel bir takım söylentiler hastaların kafasını karıştırabilir. Bunlardan biri de “Diş teli zararlı mıdır?” sorusudur.

Diş Telinin Zararları Var mı?

Diş teli tedavisi, dişleriniz için zararlı değil aksine yararlı bir uygulamadır. Öyle ki tedavi sonunda ortodonti tedavisi olduğunuz dahi anlaşılmaz ve dişlerinizi gören herkesin beğenisini kazanırsınız. Zaten asıl amacı estetik bir düzen sunmak olan diş teli tedavisinin doğru uygulandığı taktirde herhangi bir sorun ve zararı söz konusu değildir. Ancak hastanın belirli kurallara uymaması ve yanlış diş teli kullanımının bazı yaptırımları olabilir. Peki ya bunlar neler?

Diş telleri takılmadan evvel fosforik asit ile dişlerin yüzeyinde pürüzlendirmeler yapıldıktan sonra takılır. Fosforik asitin tek seferlik dişe herhangi bir zararı yoktur. Ancak tedavi sırasında hastanın diş tellerini yanlış kullanım sonucu kırmasıyla bu işlemin tekrarlanacak olması diş yüzeyinde çok az da olsa zarar verebilir. Eğer hasta diş telini doğru ve kurallara uyarak kullanırsa tedavi süreci çok daha kolay ve sorunsuz ilerleyecektir.

Bir diğer zarar olarak nitelendirebileceğimiz madde de yine hastanın kendi bakımı ile ilgilidir. Diş temizliği her insan için önemlidir ancak diş teli takan bir insan için çok daha önemlidir. Diş teli takılı iken diş fırçalamasının doğru ve düzenli yapılmaması halinde diş teli çıktığında braketlerin izi diş üzerinde az da olsa kalabilir. Bu sebeple hastanın diş bakımı ve temizliği çok önemlidir.

Eğer ortodontist hekiminizin önerilerini ve yasaklarını doğru bir şekilde uygularsanız diş telinin zararı değil de yalnızca yararı olduğunu göreceksiniz. Diş telleri çıktığında mükemmel dişlere kavuşmak için üzerinize düşen görevleri yerine getirmeli ve iyi bir ortodonti kliniğine gitmelisiniz.