Bruksizm Tedavisi

Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen Bruksizm Hastalığı, kişinin çoğunluk olarak uyku arasında çenesini güçlü şekilde sıkması ve oynatmasıyla oluşan dişlerdeki gıcırdama seslerinin belirdiği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın başlıca temeli, hastanın günlük yaşantısında yoğun stres altında olması ve buna bağlı olarak istemsiz şekilde çenesini sıkmasıyla ilişkilidir. Hasta genelde bu hareketinin farkına varmaz ve ailesi tarafından fark edilerek uyarıda bulunulur. Eğer kişide bu ileri seviyedeyse diş yapısında tahribat oluşmaması için mutlak hekime danışılması gereklidir.

Diş gıcırdatmasının tedavisi mümkündür. Hasta bu şikayetler ile hekime başvurduğunda Bruksizm Tedavisi için öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve ardından hastaya uygun bir tedavi planı çıkartılır. Çene ekleminde kalışı hasarlar oluşmaması adına hekim hastaya gece koruyucusu olarak bilinen silikon plaklar kullanmaktadır. Bu plaklar alt ve üst çenede bulunan dişlerin birbirine temas etmesine engeller ve diş yapısının bozulmamasını sağlar.

Ayrıca Bruksizm Tedavisi için kişinin öncelikle ağız sağlığı için mevcut stresinden kurtulması gereklidir. Bununla birlikte tedavisinin desteklenmesi için hekim hastasına, rahat uyumasını sağlayan önlemler, stres terapisi, hatalı yapılan kaplama veya diş dolgularının yenilenmesi, Kas gevşetici ilaç uygulaması ve eksik diş yerlerine protez uygulaması gibi çeşitli yöntemlerle hastanın diş gıcırdatma sorununu engellemektedir. Tedavi edilmeyen Bruksizm rahatsızlığı, çene ekleminin hasarına, dişlerin gevşemesine, ağız açamama ve çenenin kitlenmesi gibi çeşitli olumsuzluklara neden olacağından ihmal edilmemelidir.