Ağız içinde, çürük dışında kronik yıkıcı olayların farklı şekilleri dişleri etkilemektedir. Bu yıkımlar, klinikte aşınmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşınmaların oluşumunda genelde farklı etkenler rol oynamaktadır. Diş aşınmaları, oluşumunda rol oynayan etkenlere bağlı olarak, atrizyon, erozyon, abrazyon ve abfraksiyon olarak isimlendirilmektedir.
Dişlerin birbirleriyle olan temasları sonucu oluşan aşınma atrizyon, dişlerin asit ataklarından etkilenerek kimyasal olarak çözünmesi erozyon, dişlerde fiziksel etkenlerle meydana gelen sert doku kayıpları abrazyon, aşırı okluzal streslerin etkisiyle servikal bölgede oluşan aşınmalar ise abfraksiyon olarak tanımlanmaktadır.
Diş aşınması yaşayan kişiler ne yapmalı ?
-
Sert fırça kıllarına sahip olan diş fırçalarını daha yumuşak ve soft kılları olan fırçalarla değiştirmeli.
-
Aşındırma etkisi olmayan jel türündeki diş macunları kullanılmalı.
Diş aşınmalarında tedavi yöntemi nasıl olur ?
Diş aşınmaları “v” şeklinde ise bu aşınmaların diş fırçası etkileri ile aşınmalar, “u” şeklinde ise bu tür aşınmalarında asitli yiyecek ve içeceklerden kaynaklı oldukları düşünülebilir. Aşınmaların neden kaynaklandığını bulabilmek tedavi açısından son derece önemlidir. Tedavi aşamasında ise öncelikli olarak aşınmaya neden olan etkenler ortadan kaldırılır ve aşınmanın etkisine göre tedavi işlemleri uygulanır.
Diş aşınması önlenebilir mi?
Diş aşınması eğer asit nedeniyle yani limonlu gıdaların veya asitli gıdaların fazla tüketilmesi gibi durumlarda ortaya çıkmışsa o zaman içeceklerin kamış ile içilmesi ve hemen arkasından diş fırçalama yapılmadığı taktirde asitli gıdalar sonucunda oluşacak aşınma önlenebilir.
Eğer diş aşınması çok sert fırça kullanımı nedeniyle veya dişin sert kullanımı sebebiyle gerçekleştiyse hastaya doğru fırçalama ve doğru diş fırçası seçimi yapılarak daha yumuşak kıllı ve fırçalama yönteminde de bir değişiklik getirerek önlenebilir.
Eğer diş aşınması diş sıkmasına bağlı olarak geliştiyse ve bunun yanısıra asit veya fırçalama aşınması gözlemleniyorsa hastalarda gece plağı uygulaması yapılarak diş sıkması önlenip daha ileri vakalarda belki bir psikolojik destek de alınabilir ama genellikle gece plağı uygulamasıyla çözüme getirilir.