Diş eti hastalıkları

Diş eti hastalığı nedir?

Diş eti hastalıkları dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının % 70’inden diş eti hastalıkları sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydalarıda beraberinde getirir. Diş eti hastalıkları dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani, gingivitis Diş eti hastalığının erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodintitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriyi dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Belirtileri Nelerdir 

Dişeti hastalığının verdiği ilk ve en önemli belirti kanamadır. Kanamanın sebebi dişeti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde biriken hastalık etkeni bakteriler belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra dişetini iltihaplı hale getirirler ve kanama o aşamadan sonra görülür. Bu süre yaklaşık olarak 2 haftadır.

Sebepleri

Genetik yatkınlık: Diş eti hastalıkları bulunan kişilerin %30 unun ailesinde bu sorunların yaşandığı belirlenmiştir. Özellikle ağız ve diş bakımına önem vermeyen kişilerin bu yatkınlıktan dolayı diğerlerinden 6 kat daha fazla diş eti hastalığına maruz kaldığı bilinmektedir.

Sigara kullanımı: Birçok rahatsızlığın altındaki bir etken olan sigara, diş etlerini yumuşamasına sebep olarak dişeti hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlamaktadır.

Stres: Vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasız kalmasına neden olan stres, diş eti hastalıklarının oluşmasında da etkili olur. Stres ağızda diş gıcırdatmaya ve diş sıkmaya sebep olduğundan dişler ve dişetleri arasındaki kuvvetin azalmasında etkili olur. Diş etlerinde oluşan çekilmenin en önemli sebebi  dişlerin sıkılmasıdır.

Kötü beslenme ve obezite: Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için besinlere dikkat edilmesi gerekir. Bu göz ardı edildiğinde hastalıklara karşı  savunmasız kalınır. Enfeksiyonların oluşumunu hızlandıran kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilolar kontrol altına alınmadığında, diş eti hastalıklarının gelişimi engellenemez.

Vitamin eksiklikleri: Vücutta K, C, B12 vitaminleri, folik asit ve niyasin eksikliği diş etlerinde oluşan kanamaların dışında burun kanamasına, ishal, halsizlik gibi şikâyetlere de neden olur.

Sert yapılan diş fırçalama: Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması sonucunda zedelenen dokular yüzünden diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir.

Gebelik dönemindeki hormonlar: Hamilelik sürecinde kan akışının hızlı olduğu diş etlerinde şişme ve kanama sorunları oluşabilir. Bakteri oluşumunu hızlandırarak, diş eti kanamalarına neden olan hormonlar, özellikle gebeliğin ikinci trimesterinde daha etkili olur.

Yanlış ve kalitesiz yapılan diş protezleri: Diş etlerine baskı yapacak kron köprü, dolgu, protez gibi yapılar diş eti sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.

Lösemi, iskorbüt, diyabet rahatsızlıkları: Bu rahatsızlıklar diş etlerinde kanama eğilimini arttırarak enfeksiyonlara neden olabilir.

İlaç kullanımı: Kan inceltici özellikteki ilaçlar, antidepresanlar, kalp ilaçları ve doğum  kontrol haplarını kullanan kişiler ağız sağlığına önem vermelidir. Bu ilaçlar diş etlerine zarar verebilir.