Diş teli kime uygulanır? Kime uygulanmaz?

Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır. Bilinenin aksine dişlerin diş telleri sayesinde konuşma bozuklukları, diş gıcırdatması gibi sorunların çözümüdür.

Ortodonti tedavisi, ortodonti hekimine veya ortodonti bölümüne başvurmanızla başlar. Öncelikle dişlerinizin röntgeni çekilerek ağız ve diş sağlığınızın genel durumu tespit edilir. Ağzınızda varsa çürük, apse, kanal tedavisi ihtiyacı, iltihap, diş taşları gibi problemlerin tedavisi yapılır. Ortodonti tedavisinin sağlıklı ve doğru planlı devam etmesi için bu problemlerin giderilmesi ortodonti açısından oldukça önem arz eder. Bu durumdaki hastaların bir ortodonti hekimine başvurmalarını öneriyoruz.

Ortodonti Hangi Yaştaki Hastalara Uygulanır?

Ortodonti tedavisi olmak isteyen, dişlerinde diziliş bozuklukları olan her hastanın kafasında soru işaretidir. Acaba ben diş teli takabilir miyim? Diş teli benim için uygun mu? Diş teli orta yaşlı hastalara takılır mı? Ortodonti, diş teli tedavisi her yaşta hastaya uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk farketmeksizin her yaşta hastaya uygulanabilir. Dişlerinden memnun olmayan her hastada uygulanan ortodonti tedavisi %100 olumlu sonuç alınan bir tedavi yöntemidir. Çocuklarla ilgili kafanızda soru işareti olmaması açısından belirtmiş olmakta fayda var. Süt dişlerini dökmüş ve kalıcı dişleri tamamen çıkmış çocuklara diş teli uygulanmaktadır.

Diş teli neden gereklidir?

  • Dişleri çarpışık, yamuk diziliş problemleri olan hastalarda %100 düzelme olur.
  • Bilinenin aksine ağızdan nefes alma, ağız açık uyuma, horlama problemi olan hastalar için diş teli bir tedavi yöntemidir.
  • Çene bozukluklarının düzelmesi gerektiği durumlarda. Üst çene ve alt çenenin birbirinden çok orantsıız olması durumlarında.
  • Dişlerinde veya çenesinde problem olmadığı halde, dişlerinin arası boşluk olan hastalarda.
  • Dişlerinde diziliş bozukluğu olan tüm hastalarda.
  • Dişlerinde üst üste binme problemleri olan hastalarda.
  • Dişlerinde dönme problemi olan hastalarda.
  • Bazı durumlarda ise tamamen diş sağlığını korumak amacıyla diş teli tedavisi olunması gerekmektedir. Örneğin arka dişlerinde içe dönme problemi olan hastayı bu durum estetik açıdan rahatsız etmeyebilir ancak dişlerin temizlenmesini zorlaştıracağından bu durumun ilerleyen süreçte daha farklı problemler doğuracağından, ağız ve diş sağlığını olumsuz(çürük, diş eti hastalıkları, ağız kokusu) etkileyeceğinden diş teli tedavisi olması ortodonti bilim dalı açısından önemlidir.

Diş Teli Hangi Durumlarda Uygulanamaz?

Diş telinin uygulanmama gibi bir durum söz konusu değildir. Bu konuda herhangi bir çekinceniz varsa doktora başvurmanızı öneririz.