Halk arasında gömülü dişler ya da gömük dişler olarak bilinen bu dişler, dişlerin ağızda yer bulamamasından kaynaklanan bir problemdir. Gömülü dişler ağız ve diş sağlığında sık karşılaşılan bir problemdir. Gömülü dişler bazı hastalarda çok büyük şikayetlere yol açtığı gibi, bazı hastalarda herhangi bir sorun teşkil etmediği için varlığı bilinmez ancak diş röntgeninde farkedilir.
Gömülü Diş Neden Olur?
Gömülü dişler, dişler ve çenenin büyüklüğü birbiriyle orantılı olmadığında, dişlerin kendisine çenede yer bulamaması sebebiyle olur.
Gömülü 20 Yaş Dişi
20 yaş dişleri gömülü diş probleminin en sık rastlandığı dişlerdir. 20 yaş dişleri tam olarak çıkmak ve ağıza yerleşme için yer bulamazsa, 25 yaşına geldiğinde de hala tam olarak çıkmamışsa bu durum gömülü yirmi yaş dişi olarak adlandırılır. Gömülü 20 yaş dişi olan hastalar, herhangi bir ağrı şikayet duyup duymamaya bakmaksızın diş hekimine başvurmalı ve ilerde yaşanacak sorunlara karşı bu dişin çekilmesi gerekmektedir.
20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çıkar?
20 yaş dişlerinin oluşumu 16 yaşlarında başlayıp 20 yaşlarında kişinin farkedeceği duruma gelir. 20 yaş dişleri ağızda tamamen gömülü, kısmen çıkmış, tamamen çıkmış durumda olabilir. Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri 30 yaşında da çıkabilir.
Gömülü 20 Yaş Diş Çekimi
Bazı hastalarda Gömük 20 yaş dişleri ağrı, çürük, enfeksiyon ve diş eti hastalıkları gibi problemlere yol açtığı gibi bazı hastalarda herhangi bir şikayet ve soruna yol açmayabilir. Gömük 20 yaş dişleriniz varsa, şikayetiniz yoksa bile bir dişçiye gidip röntgen çektirmek yararınıza olacaktır. Erken teşhis ilerde yaşanacak daha büyük sorunların önüne geçecektir ya da dişlerin o anki durumunda herhangi bir sorun görülürse hemen çekilmesi gerekebilir.